27 October 2009

Flying over the Julian Alps

Have you flown over the Julian Alps in a small airplane yet? If you haven't, you should! :)
One October morning my friends Luka and Mary and I flew in a Skyhawk SP Cessna from the Lesce airport. The weather wasn't too promising, but the dramatic clouds turned to be a perfect backdrop for jutting peaks.

I sat in the back on the left-hand side, which proved to be the worst choice as the pilot chose a route with most of the attractions on the right-hand side. Well, in such cases one needs to be resourceful, so I simply pointed the camera through the window on the other side and shot blindly. I was surprised at the accuracy. :)) Lake Bled.

First glimpse of Triglav with both Kredarica and Planika huts.

We flew past Lake Bohinj.

Mt. Montaz and dramatic clouds. :)

Prisojnik, Planja and Razor.

Finally we reached the Aljaz tower. There was nobody at the top.

Looking straight down to the Vrata valley.

Jalovec and Mangart.

The Triglav valley and Lepo Spicje. You can even see the Prehodavci hut.

Sunlit Mangart.

Fall colors.

Planina Klek.

The Radovna valley.

Return over Bled.

The whole thing lasted 45 minutes, but it seemed too short. I would have loved to stay up there for much longer! We couldn't open the windows so there are some reflections and smudges in the photos, but if you lean the lens against the window pane, you can get rid of most problems.
Recommended!
More photos here.

11 comments:

Kačja pastirica said...

Kakšna srečnica si ti! Čudovito. Že prva fotografija je zazvenela z AAA, vsaki naslednji je sledilo pa še več Ajev in Ojev.
Aljažev stolp me je prevzel. Hvala, da deliš z nami te lepote.

Aleš said...

Absolutno noro. Fotografije so res navdušujoče. Žal še nisem imel priložnosti tega tud sam doživeti. Moram sicer reči, da je z vidika Triglavskega narodnega parka turistično preletavanje skrajno problematično in nezaželeno (žal še ni urejeno z zakonodajo), vendar pa v namene dokumentarnega fotografiranja je zadeva malce bolj sprejemljiva.
To je pa zdaj že višek, da se nismo še spoznali. Verjetno bi si imeli marsikaj za povedat. imam idejo, kako bi se lahko spoznali. Sporočim prek mail-a.

Sandi said...

Uh uh uh in še enkrat uh. S takimi fotkami se bi pa lahko vsak dan razvajal. Odlično si to prikazala, saj vem, da fotkanje z letala zahteva veliko več znanja, gimnastičnih sposobnosti (če imaš sonce na nepravem mestu in odličen motiv na nasprotni strani tvojega plexija)in ravnotežja.

Vse fotke so odlične, vendar v mojih očeh Mangart zmaga. Nora perspektiva in svetlobna igra.

Če boš še kdaj to ponavljala, pa obvezno pokliči...

Aja, sem ti že rekel, da fotke sekajo? ;)

Luka said...

Se nimaš kaj pritoževat nad fotkami - enkratne so! Enkrat mi boš morala razložit kateri vrh je na mojih fotkah - vidim, da obvladaš...

Ana Pogačar said...

@Kačja pastirica: saj gre lahko vsak letet. ;) Pojdi, ne bo ti žal!

@Aleš: hvala. Glede problematičnosti preletov se strinjam, vendar je to preobširna tematika, da bi v teh kratkih komentarjih lahko napisala vse vidike. Vsekakor je potrebna nekakšna ureditev.
Čakam mail. ;)

@Sandi: thx! Meni je tudi fotka Mangarta noro všeč. Skoraj ves čas poleta je bil s soncem obžarjen samo vrh, res čarobno. Uf, letet bi pa še šla, seveda. Povem, če se bomo kaj menili.

@Luka: kje so pa tvoje? :p Vrhove ti enkrat razložim, ni problema, čeprav sem imela tudi jaz pri nekaterih težave, ker so iz tega zornega kota čisto drugačni. :))

Lenna said...

Uh, Ana. Kaj naj rečem, kar že niso povedali moji predhodniki?! Super fotke, res enkratne. Imela sem problem, ko sem hotela pogledati vse, pa nikakor ni skočilo iz 32. na 33.; ne vem, v čem je finta. Bom še poskusila. Drugače je moj zmagovalec Mangart (saj mi je že tako zelo zelo všeč med našimi vrhovi), svetloba je enkratna. Moram pa reči, da me je ful potegnila tista "Jesenske barve", ker sem dobila takoj asociacijo na bivole (le, da so sedaj zeleni) v preriji. Zelena drevesa kot bivoli?! Kaj vse jaz ne vidim, kaj? Ja, letenje je... občutek svobode. Zame. Sama sem letela s podobnim letalom nad delom Dravske doline in proti Uršlji in Peci in je bilo fantastično. S tem, da sem sedela spredaj, zraven pilota. Malo mi je prepustil krmilo in ...kaj naj rečem? Superca. Da končam...super fotke in enkraten izlet. Ej, hvala zanje. Lep pozdrav Pika

Ana Pogačar said...

Pika, živjo! Se čisto strinjam s tabo glede občutka svobode. Ko bom velika, bom pilot. :))) Tudi jaz vidim vzorce na fotkah, slikanih iz zraka, tako da razumem tvojo asociacijo na bivole.
Hvala za opozorilo glede 33. fotke. Pojma nimam, kaj je bilo, sem jo zbrisala in ponovno naložila, zdaj dela.

Jaka Ortar said...

Fantastično! Od spodaj Julijci sploh niso izgledali tako lepo. :) Zdaj imam pa slabo vest.
Kdaj spet? :)

Lenna said...

Ana, hvala. Saj vem, da malo kompliciram, ampak sedaj se zadeva ustavi pri fotki 37.; jaz grem pač dalje od 38 in do konca spet tekoče; a bi bilo škoda, če bi koga odvrnilo od pogleda vseh fotografij.

Ponovno potrjujem : Mangart v soncu. Prva. In druga oni zeleni bivoli.

Lepo se imej. Pika

Ana Pogačar said...

Joj, Pika, nič ne kompliciraš, v bistvu sem zelo vesela, da me opozarjaš na težave, hvala. Nekaj ga strežnik svira in upam, da ga bomo v kratkem spravili v red.
Lep vikend ti želim!

Ana Pogačar said...

Jaka, zakaj slabo vest?
Sicer bi pa rekla, da je iz zraka vedno lepo, tudi če vreme ni idealno, razen mogoče v megli, ko ne vidiš niti metra pred nosom. :)))