07 October 2008

Around Soriška planina

A few friends from the Kamnik photo club headed to the mountains to take some pics of the fall colors. First we hiked to the top of Lajnar above Soriška planina ski slopes.

There is a bunker at the summit.
The view towards the east.
After a glorious sunny morning the weather started to change and in a matter of minutes the sky towards the north was full of dark clouds.
Only a few minutes later the sun was gone and we could see that it was snowing in the distance.
A silhouetted hiker and a sea of fog.
When we reached the top of nearby Slatnik, the sky cleared again and we were rewarded with the spectacular view over the ski slopes.
It didn't last long though. Again, dark clouds rolled in. It's amazing how scenery is changed by the light.
After yet another fifteen or twenty minutes the sun was out again. Looking towards the north again we could see the bunker on top of Možic, our next destination.
The view towards the north.
Sunlit slope.
The end of a perfect trip, photographically speaking, was at Lake Bohinj.
I had no idea there were so many ruins (bunkers, trenches, even barracks that I didn't take pictures of) in this area. The hike was really rewarding and very scenic and I wish we had another car parked in Bohinj so we could continue towards Črna prst and descend to Lake Bohinj instead of returning to Soriška planina. Maybe another time. ;)
More photos here.

9 comments:

kandela said...

UAU! Vem sicer, da si slike najbrž malo obdelala, ampak vseeno UAU! Ta vzklik je namenjen tudi slikam z drugih prispevkov ... sem malo poskrolala ;)
lp

Ana said...

Hvala! Seveda so fotke obdelane, raje sama kaj poštelam v photoshopu, kot da bi pustila fotoaparatu, da navija kontraste, barve in ostrino po svoje. :)

jud said...

že nekaj časa spremljam tvoj blog. fotke so extraordinary! mi zaupaš, kateri filter uporabljaš za pokrajino; polarizatorja ali samo uv?

lpJ

Ana said...

Hojla Jud, hvala za pohvale. Na mojih objektivih je VEDNO polarizator, dol ga dam samo, če slikam žurke ali pa za kakšne nočne fotke z dolgimi ekspozicijami. No, pa fotke s fisheyem so tudi brez polarizatorja, ker nanj filtrov ne morem natakniti. Polarizator je nekaj, kar zelo zelo težko simuliraš v photoshopu, večinoma pa sploh ne moreš, recimo odpraviti odsevov na odbojnih površinah, tudi na vegetaciji. Nekateri menijo, da je brezvezen, jaz pa prisegam nanj. Vsak po svoje, a ne? :)

jud said...

jaz sem do sedaj uporabljala le uv, pa sem pogosto pogrešala kontraste in barvno globino. vidim da je treba čimprej po polarizatorja. :)kakšnega proizvajalca posebej priporočaš? s hoyo verjetno ne morem falit..za fishe pa vem da obstajajo neki gel filtri, vendar si ga še ne lastim, tako da kakšnega nasveta iz prve roke žal nimam.

hvala za info,
keep up the good work!

andrejV said...

I see that this autumn is passing by without me enjoying in it :(
Too much work and no time to go out and enjoy in the nature lately :(

Nice photos as usualy. Your blog is probably my favourite one...I love nature ;)

Ana said...

Andrej, thanks! :))
I missed most of the autumn too. :(

Sara said...

Ojla. Me samo zanima če so slike od jutra do popoldneva ali samo dopoldne :-)
Hvala!

Ana said...

Živjo Sara,

fotkano je samo zgodaj zjutraj in dopoldne. Opoldne smo bili že v Bohinju. :)